Crònica Open Data Day 2025. Tecnologia de dades obertes pels drets de les dones

Open Data Day 2025

El passat 6 de Març, a Ca l’Alier, varem celebrar l’Open Data Day, un esdeveniment que forma part d’un moviment global promogut per la Open Knowledge Foundation (OKFN) per fomentar l’ús i la difusió de les dades obertes. Iniciativa Barcelona Open Data va organitzar aquesta edició amb un enfocament clar: com la tecnologia de dades obertes pot contribuir als drets de les dones.

La jornada es va iniciar amb la benvinguda de Lourdes Muñoz, directora d’Iniciativa Barcelona Open Data, que va posar l’accent en la importància de les dades obertes públiques per garantir la veracitat de la informació en un context de creixent desinformació en l’àmbit digital i del feminisme data per garantir els drets de les dones en la digitalización de la societat . “Els serveis creats per Iniciativa Barcelona Open Data tenen com a objectiu posar les dades al servei dels drets de les dones”, va destacar Muñoz.

Albert Tort, Secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat de Catalunya, va reivindicar la importància de la cocreació i la diversitat en la construcció de la societat digital. “La societat híbrida fa que el món virtual i el presencial es fusionin, i la tecnologia pot amplificar tant els impactes positius com els negatius”, va explicar. Va subratllar que les dades obertes han de servir no només a l’administració, sinó a tothom qui treballi per una societat més justa.

La primera taula rodona, moderada per Carme Valls Regidora de Bon Govern i Regidora de Polítiques Feministes de l’Ajuntament de Lleida, va girar entorn de la manca de dades desagregades per sexe o sobre els reptes dones en els portals de dades obertes. Ester Manzano, Directora General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, va exposar el repte de la intel·ligència artificial i la necessitat que les dones hi participin activament per garantir justícia i equitat. Va revelar que el 60% de les dades obertes publicades per la Generalitat tenen perspectiva de gènere, però encara queda un 40% pendent de millora. Sara Aguilar, Directora de Serveis de Suport a la Presidència a la  Diputació de Barcelona, va posar en valor els observatoris de dades i com contribueixen a crear cultura organitzativa per a unes polítiques públiques més justes i efectives. Les assistents van incidir en la importància de compartir millor les dades obertes per abordar l’agenda feminista.

En el diàleg “Data Lab: Construint la pràctica feminista Tech Data“, Lourdes Muñoz i Maribel Cárdenas  Directora de Polítiques d’Igualtat, La CIBA, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, van reflexionar sobre la necessitat de disposar d’espais específics com el Women Data Lab de La Ciba, que permetin utilitzar les dades obertes per a polítiques públiques feministes. “La precarietat del món local fa que sovint no es puguin compartir dades adequadament, per això és imprescindible construir Data Labs”, va afirmar Cárdenas. Es va posar en relleu la importància de les dades obertes per identificar desigualtats en sectors com el digital i facilitar-ne l’accés a les dones.

La segona taula rodona va comptar amb la participació de Laura Llinàs, Coordinadora Executiva de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, que va destacar la importància dels observatoris per garantir els drets de les dones. Eli Vivas, CEO i cofundadora de StoryData, va presentar els projectes MujeResID i Wiki Women, que utilitzen històries amb dades per visibilitzar les dones i en quant a la wikipedia detecta com hi han menys biografies de dones i a la vegada menys dones que la editen. Anna Higueras, especialista en desenvolupament i gestió de projectes públics d’Ideas for Change, es va referir a la importància d’incrementar la diversitat i la representativitat de les minories no només en termes d’obertura de dades, sino en la conceptualització i el disseny d’eines tecnològiques que utilitzen aquestes dades obertes. Marta Aymerich, directora de l’eHealth Center de la UOC, va alertar sobre la “tissora de gènere” en ciència on ens mostra  com les dades obertes poden ajudar a detectar i corregir aquestes desigualtats, com que a partir del doctorat, els homes comencen a accedir a rols de mes poder i les dones deixem de ser-hi presents.

La jornada va cloure amb la intervenció de Raquel Albiol, vicepresidenta de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, que va remarcar la importància d’incorporar la perspectiva de gènere en la generació i aplicació de dades per construir una societat més igualitària. “Qui genera les dades? Amb quina mirada es creen? A qui s’apliquen? Són preguntes fonamentals per garantir una informació justa i equitativa perque la informació es poder i les dades obertes són informació”, va concloure.

L’Open Data Day 2025 ha posat sobre la taula la necessitat d’un enfocament digital i feminista en la creació i aplicació de les dades obertes. La jornada va deixar clar que les dades obertes no són només una eina tècnica, sinó una palanca fonamental per transformar la societat cap a la igualtat de gènere en defensa dels drets de les dones.

Open Data Day 2025