
El passat divendres 30 de maig, l’Espai Barcelona Cuida va acollir una nova trobada comunitària d’iCuida adreçada a les treballadores de la llar i de les cures, en el marc del cicle “Apps que t’ajuden, cuidadora”. Aquesta activitat tenia com a objectiu millorar l’accés a la informació laboral i donar suport a aquelles persones que dediquen la seva feina a cuidar dels altres.
Durant la sessió, Lourdes Muñoz, directora d’Iniciativa Barcelona Open Data, va fer un recorregut detallat per l’App d’iCuida, explicant les principals funcionalitats que poden facilitar el dia a dia de les cuidadores. Va destacar especialment la possibilitat d’interaccionar amb preguntes i respostes amb altres dones cuidadores, així com d’obtenir informació directa i contrastada per part de l’Ajuntament, disposant així de respostes oficials a qüestions d’interès. També va posar en relleu l’eina de recursos generada amb dades obertes, que ofereix informació útil com la localització de lavabos d’ús públic, refugis climàtics, parcs de Barcelona i residències per a persones grans.
Tot seguit, Lourdes Muñoz va donar pas a Amelia Campos, de “Mes que cures”, que va compartir amb les assistents els seus coneixements sobre drets laborals i recursos per a les treballadores de la llar i de les cures. Campos va remarcar la importància de tenir informació clara i fiable per accedir a feines en bones condicions i amb drets laborals garantits, especialment per a aquelles dones que arriben a Catalunya en situació de vulnerabilitat.
Va destacar que moltes dones, sovint majors de 40 anys, arriben al país com a cuidadores i, de vegades, amb situació irregular, fet que condiciona el seu accés al mercat laboral. Amelia va explicar que la regularització més habitual no és a través del contracte de treball, sinó mitjançant l’arrelament social, i va subratllar la importància de conèixer els recursos gratuïts i subvencionats que ofereixen les administracions, així com les entitats d’acollida i els serveis d’advocacia especialitzada.
A través de l’experiència de “Més que cures”, Amelia va explicar que aquesta entitat va néixer al barri del Poble-sec amb l’objectiu d’acompanyar les dones migrades a regularitzar la seva situació, professionalitzar les seves activitats i dignificar la seva feina. Moltes dones treballaven en el mercat submergit sense cotitzar, fet que condicionava el seu futur i el dret a una pensió. Per això, l’associació promou la formació i la informació per donar a conèixer els drets i els convenis laborals, especialment en l’àmbit de les cures i la neteja, per poder reclamar un salari digne.
Amelia va insistir en la necessitat de fer xarxa entre dones i treballar col·lectivament per millorar les condicions laborals, dins l’economia social i solidària. Va explicar també que l’entitat participa en projectes comunitaris, amb activitats d’autocura, suport emocional i acompanyament en el dol migratori, així com espais per compartir experiències i reflexionar sobre el valor del treball de les cures.
En la part final, Campos va respondre preguntes concretes de les assistents sobre empadronament, tràmits de regularització i altres qüestions pràctiques abans de cloure l’acte amb un pica-pica i una fotografia de grup.
Aquest esdeveniment va estar organitzat per Iniciativa Barcelona Open Data amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.