Aquest 9 de març passat vam celebrar a IBOD el Dia Internacional de les Dades Obertes, i així commemorar un any més l’Open Data Day 2020, una celebració anual que busca promoure el coneixement de dades obertes a escala mundial. En aquesta cinquena edició, l’esdeveniment es va celebrar sota el prisma de l’ús de les dades obertes per usos socials.
La trobada va tenir lloc a la Innobadora- Barcelona Activa i va consistir en dues parts: d’una banda, es va celebrar una taula d’experiències amb diverses presentacions de projectes de reutilització de dades de valor per la societat i, en segon lloc, la presentació d’EQUAL, web app per promoure la igualtat a Instagram.
Michael Donalson (Comissionat d’Innovació Tecnològica, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona) va donar la benvinguda i, juntament amb, Lourdes Muñoz, co-fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data, van presentar el contingut de la jornada de l’Open Data Day 2020.
Donalson va insistir en com d’importants són la opertura de les dades obertes per societat civil i administració. “Les dades obertes obliguen als ajuntaments a ser més eficients i transparents i a posar al centre de la seva gestió a la ciutadania”, va remarcar. A continuació, Lourdes Muñoz va presentar el recopilatori de ‘Projectes reutilització de dades al sector públic’, un material “acccessible i consultable per a tothom a través de la web d’Iniciativa” i realitzat arran de la presentació del recopilatori durant Smart City Expo el passat novembre.
Taula d’experiències: “Com fem ús de les dades orientades a reptes socials?”
La primera ponència va anar a càrrec de Karma Peiró, periodista de dades, que va presentar «Desprotegides, malgrat tot», un exemple de dades obertes per al retiment de comptes. Es tracta d’un reportatge en profunditat fruit d’una recerca d’investigació periodística on s’investiguen els recursos destinats a les víctimes de violència masclista a Catalunya.
“L’objectiu del projecte era visionar amb dades obertes més enllà de les dades que coneixem referents a dones assessinades, que és la punta de l’Iceberg de la violència de gènere”, va comentar Peiró. Segons es desprèn de la investigació, més de 200 mil dones han patit un fet greu de violència masclista el darrer any, 23 mil ho van denunciar i només 2.680 van aconseguir una ordre de protecció. A la presentació també hi va participar Francina Cortés Viana, animadora i especialista en Motion Graphics i part de l’equip d’investigació.
En segon lloc, vam connectar amb Edu Martin Borregon, director de Dades, Periodisme i Tecnologia a Proyecto sobre Organización, Desarrollo, Educación e Investigación (PODER) resident a Mèxic. Martin va introduïr diversos projectes de dades que realitza com ara todosloscontratos.mx sobre contractació pública a Mèxic, el proper publicable ‘Mujeres en la bolsa’ o el projecte ‘VivirconVIH’ sobre compra de medicaments contra VIH, sobrecostos i esquemes de tractament a Guatemala sempre amb l’objectiu de ‘facilitar el retiment de comptes i la vigilancia ciutadana’, va incidir Martin.
“Alguns dels canvis que s’han generat arran de la publicació de VivirconVIH, per exemple, va ser que el ‘Síndic de Greuges de Guatemala’ es comences a vincular en totes les demandes relatives al desproveïment de medicaments contra VIH”, va explicar Martín.
Alhora, també es va presentar, com a projecte de sector públic, el portal de dades obertes de la Direcció General de la Policía amb visors i aplicacions relatives a les dades delinqüencials a Catalunya. Aquest projecte va ser un dels premiats durant la presentació del Recopilatori d’iniciatives públiques del passat novembre. El visor de dades delinqüencials a Catalunya es pot visionar aquí.
Presentació d’EQUAL, web app per promoure la igualtat a Instagram
En la segona part de l’acte va tenir lloc la introducció d’Equal, web app per promoure la igualtat a Instagram. Lula Gómez, realitzadora, animadora stop motion i creadora de eres una caca va moderar l’acte que va comptar amb la participació de Diana Vilé, Conchita Pineda i Marisela Vázquez de l’Equip Equal. També van intervenir Alejandra de Diego Baciero, experta en processos de’hibridació per la participació i Irene Zugasti Hervás, politòloga, periodista i experta en polítiques de gènere per definir les tipologies de violència detectades a Instagram així com les bones praxis.
Marisela Vázquez, project manager d’EQUAL va comentar els resultats de la campanya, la primera que analitza dades sobre violència masclista a Instagram: “Un gran percentatge de la participació han estat aportacions en positiu, a través del hashtag #mesigualtat i la gran majoria de les persones participants ha optat per fer-ho des de la privacitat, a través de DM”.
Durant la conversa, es van posar sobre la taula temes com la importància de desnaturalitzar la violència masclista, el risc en el biaix de la intel·ligència artificial per identificar situacions d’agressió o la baixa participació d’homes en la campanya.
Les participants també va insistir en la importància de teixir aliances entre dones, generar complicitats i seguir compartint contingut que promou la igualtat i la lluita. Arran de l’estudi, han fet públic al web el resultat de l’informe amb un conjunt de “Bones Pràctiques per promoure la igualtat a Instagram”, disponible a la seva pàgina web.Com a cloenda de l’Open Data Day, el grup d’assistents va poder gaudir d’un còctel de tancament. Consulta l’álbum de fotografies de l’Open Data Day 2020 en aquest enllaç.