ranquing 50 datasets x envelliment

Presentació Rànquing #50Datasets 2024
 

Aqui teniu a la vostra disposició el ranquing del 50 Datasets per ajudar a un envelliment saludable.

Josep Miquel Salgado  cap del gabinet d’innovació, integritat i transformació digital local a la Diputació de Barcelona dintre l’àrea de bon govern, assistència local i cohesió territorial, va donar la benvinguda a la presentació del rànquing de les millors iniciatives de reutilització de dades obertes per millorar la qualitat de vida de les persones. Tot en un àmbit on la diputació es preocupa per donar serveis públics de qualitat i en aquesta ocasio orientat a donar a conèixer un ranking de dades per un envelliment saludable.


Lourdes Muñoz directora de Iniciativa barcelona Open data ens va dir que l’objectiu és tenir aquest rànquing per ajudar a facilitar que qui vulgui estudiar aquest tema tingui a la mà  datasets de diferents administracions i també que serveixi de bones pràctiques per altres administracions. Aixi s’explica la feina  d’Iniciativa Barcelona OPen Data: ajudar a transformar les dades obertes en valor econòmic, públic i social i per tant ajudar a que les dades que les administracions públiques publiquin, serveixin i siguin útils per a reptes socials com per exemple són Dades x Violencia x Dones , Dades x Associacions y Datalab Mayores. Aixi doncs va finalitzar Lourdes Muñoz  “transformem dades obertes en un ús social concret i ajudem a la reutilització de les dades.”

David Lladó de la taula del tercer sector, José Luis Buenache de la fundació amics de la gent gran i Albert Tort secretari de Telecomunicacións i  transformació digital de la generalitat de catalunya van ser el jurat que va valorar els datasets presentats.

En David Lladó   en representacio de la taula del tercer sector com a jurat d’aquest rànking explica la valoració del jurat dels datasets presentats en aquesta edicio on les dades son reutilitzades per a benefici de la societat en general, valorant poder combinar i creuar dades, datasets que incloguin aspectes d’inclusio i la diversitat de formats entre d’altres. 

Seguidament es van presentar els datasets en concret en les 20 primeres posicions destacant els 5 primers.

En 5è lloc es presenta el primer dataset per treballar la complexitat dels espais publics, un “Llistat d’espais de participació ciutadana de la ciutat de barcelona”  aportat per Jordi Borras i presentat per Carles Agustí.

En quart lloc es situa el data set “Estudio de accesibilidad universal en edificios públicos en la Comunidad Valenciana de titularidad municipal” que ens van fer arribar des de la unitat de dades obertes de la Generalitat Valenciana.

En Marius Boada , director de la oficina municipal de dades de la ciutat de Barcelona aporta el dataset situat en tercera posició: “Enquesta a les persones usuàries del servei de Teleassistència” que presenta Pau Balcells, membre de l’equip de l’oficina municipal de dades (OMD) de Barcelona, on destaca que es una enquesta realitzada dos cops per any respecte a la satisfacció dels usuaris en el servei de teleassistència.

Sara Aguilar directora de serveis de suport a la coordinació general de la Diputació de Barcelona, presenta un dataset que obre  la dada a la ciutadania,  és un cercador d’informació i documentació de la Diputació de Barcelona  per ajuts a la gent gran. Els fa accessibles de tot el sector públic de Catalunya, i també de portals de transparència, mútues, hospitals etc.

El dataset mes votat es l’anomenat “Estadística de serveis socials d’atenció a la gent gran”,  que presenta Alba Molina tècnica de dades obertes de la Generalitat de Catalunya. U dataset que s’ha demostrat ja molt útil tot i ser obert al  2020/22 , amb informació molt rellevant per saber places de servei assistencial per exemple. Del conjunt de dades i de l’estadistica destaca especialment que s’han  desagregat dades  per  sexe.

Gràcies a totes les persones que van assistir i participar d’aquesta presentació i qui va aportar els datasets per el repte que es va plantejar. Aqui us deixem el conjunt dels datasets