Vídeo Dades obertes i Canvi climàtic – Lourdes Muñoz
Per abordar el canvi climàtic cal afrontar canvis socials d’una profunditat i d’una amplitud en els àmbits d’intervenció que fan imprescindibles mesurar els avenços i els impactes. Qualsevol repte de transformació social nessita mesurar indicadors i dades. Les tecnologies de dades són una idea per afrontar aquests temes i disposar de tecnologies avançades una possible palanca de canvi. A més a més, obrir dades obertes per afrontar aquest repte suposa obrir dades públiques amb un propòsit compartit.
Les dades obertes juguen un paper clau que pot contribuir en l’aturament de l’emergència climàtica de tres formes: com a dades obertes com a output de les administracions, input per a projectes d’intervenció i com a input per a la informació de la ciutadania.
En quant a les dades obertes com a outputs de les administracions, són el resultat de serveis públics i projectes d’intervenció en aquest àmbit que poden generar dades, a banda del càlcul actiu orientat directament a la finalitat de mesurar. Les administracions públiques han de produir dades, que cal siguin públiques i obertes per a disposar d’informació i poder-la transformar en coneixement.
Les dades obertes com a Input per a projectes d’intervenció, tant públics i privats. Les dades publicades per part de les administracions serveixen per disposar d’aquestes per poder mesurar millor projectes d’intervenció sobre el canvi climàtic de les pròpies administracions i els seus impactes, per exemple; la realització de projectes de millora de la sostenibilitat agrària, reducció d’emissions, entre d’altres. De la mateixa manera, les dades obertes son necessaries per a projectes privats basats en tecnologies de dades – IA o big data – que també requereixen de dades públiques.
Les dades obertes com a Inputs per a la ciutadanía. La ciutadania plena en la era de la societat digital – caracteritzada per la informació massiva – requereix que el dret d’accés a la informació pública sigui efectiu, que les persones disposin de dades obertes per a poder participar, controlar i opinar sobre l’acció pública. Les dades obertes serveixen per a que la ciudadania pugui fer ús de la informació que se li ofereix per col·laborar, participar i contribuir en la millora de les polítiques públiques, en aquest cas, del canvi climàtic.
Aquest Open Data Day 2023 es va convocar la jornada Dades Obertes per abordar els reptes del canvi climàtic per a compartir experiències, projectes i propostes. Des de l’equip d’Iniciativa Barcelona Open Data no només volem agrair les aportacions en aquest procés d’idees per abordar el canvi climàtic, sinó també la qualitat d’aquestes i, per això, hem cregut oportuna la creació d’un Decàleg on queden reflectides.
1. El dret d’accés de la ciutadania a les dades obertes que són rellevants per al sosteniment del nostre entorn, en aquest cas el sosteniment del medi ambient, són prioritàries. A la Cimera de la Terra de 1992, oficialment anomenada Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, es va establir el dret de la ciutadania a accedir a totes les dades rellevants del medi ambient.
2. Les dades obertes ens ofereixen la possibilitat d’intercanviar coneixement.
3. La participació ciutadana en els assumptes públics ajuda a compartir experiències i desenvolupar projectes d’intervenció social que poden contribuir a fer front a reptes socials, com pot ser el cas del canvi climàtic, i ajudar i millorar el medi ambient. Les dades ciutadanes generades per la ciutadania aportan un valor afegir.
4. La publicació de Open Data per part de les diferents administracions és important per poder mesurar diverses dades/indicadors que necessitem i incorporar-los a plataformes de big data i intel·ligència artificial per abordar diversos reptes del canvi climàtic (reduir les emissions, aigua…) especialment les que generen un paràmetre que permet produir models per generar predicció si es disposa d’una actualització freqüent (meteorologia, emissions de la industria, etc.)
5. Les dades són un dels principals aliats tecnològics per afrontar el repte del canvi climàtic i, la millor manera és en obert, amb dades obertes de l’administració i amb ciencia ciutadana.
6. Les dades obertes ens ofereixen la possibilitat de generar noves solucions basades en dades per afrontar el canvi climàtic.
7. Les estratègies del canvi climàtic de les institucions han d’implicar a tots els departaments de les administracions públiques. Mesurar amb dades i produir dades interessants per al conjunt.
8. Facilitar la localització dels Datasets disponibles en els portals Open Data de les administracions, etiquetant-los tant en quant al canvi climàtic com en quant als diferents aspectes que poden contribuir en aquest repte (aigua terra, aire…)
9. Incorporar el mesurament mitjançant els dispositius com els sensors respecte a diferents paràmetres i obrir aquestes dades.
10. Poder combinar dades obertes diverses sobre la composició de les ciutats (cadastre, densitat de població, envelliment…) ens pot servir per combinar-les o processar-les junt amb altres dades que mesuren concretament les conseqüències del canvi climàtic (emissions, contaminació) i així poder definir projectes que ajudin a millorar la sostenibilitat a les ciutats.
Lourdes Muñoz
Directora de Iniciativa Barcelona Open Data