Ja està activa la web Dades x Participació x Gent Gran

Presentacion We datosx mayores

Juntament amb La Unión Democrática de Pensionistas y Jubilats de EspañaUDP, hem presentat la primera eina de dades del DataLab Mayores, una web de visualitzacions sobre la participació, oci i benestar de les persones grans.

Ha estat creada amb la seva participació intentant superar les bretxes digitals i conjuntant les idees d’aquestes persones grans amb el coneixement de les dades obertes. Hi trobareu visualitzacions en 4 àmbits: associacions de persones grans, associacionisme de persones grans en l’àmbit rural, participació i oci, i benestar.

Podreu interactuar i creuar informació entre diferents CCAA, províncies, per sexe, etc., per descobrir tota aquesta informació que aportarà valor al vostre projecte de persones grans.

Podrem veure, per exemple, com a Espanya les dones de 65 o més anys dediquen més hores setmanals al voluntariat en associacions que els homes de la mateixa edat. Els homes joves (18-24 anys) tenen una taxa de participació en associacions més alta (46%) que les dones (37%). No obstant això, aquesta tendència s’inverteix a mesura que l’edat avança, amb una major estabilitat en la participació de dones grans (42% a partir dels 65 anys).

Són algunes de les dades sobre les persones grans incloses a l’eina digital Dades X Participació, oci i salut, la primera web de dades obertes posada en marxa per l’Observatori Dades per a l’envelliment saludable “Datalab Mayores”, impulsat per la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d’Espanya – UDP i Iniciativa Open Data.

Aquesta innovadora eina permet visualitzar de manera interactiva, les dades de participació de les persones grans en el món associatiu i, sobretot, si aquesta participació es dóna en diferent mesura en municipis urbans i municipis rurals, així com altres formes de participació i activitats d’oci que fomenten la interacció social i el benestar en general, enfortint la salut i l’envelliment actiu.

A les visualitzacions de l’eina digital, també destaca la distribució geogràfica de les associacions de persones grans, diferenciant les zones rurals i urbanes per províncies. Les províncies del nord-oest, com Ourense (31,92% de la població major de 65 anys), Zamora (31,68%) i Lugo (29,94%), concentren un major nombre d’associacions en zones rurals, especialment a Zamora, on de les 301 associacions, 274 es troben en àrees rurals.

Eina clau per a polítiques públiques

L’eina digital, Dades X Participació, oci i salut, es va presentar de manera pública a la Fundació Telefónica de Madrid, el passat dimecres 18 de setembre. Durant l’obertura de l’acte, Inmaculada Ruiz, presidenta de UDP, va destacar els principals objectius d’impulsar per part de la UDP aquesta eina digital: “facilitar l’ús de dades obertes per a l’anàlisi de l’envelliment saludable a Espanya i ajudar en la presa de decisions sobre polítiques públiques que impacten en les persones grans” – va afirmar la presidenta de UDP.

Així mateix, Lourdes Muñoz Santamaría, directora d’Iniciativa Open Data, va destacar la importància d’aquesta eina per superar la bretxa digital i promoure l’accés a la informació: “hem construït aquesta plataforma de dades amb les persones grans i per a les persones grans, democratitzant l’accés a les dades sobre envelliment i participació”. A més, va subratllar la seva utilitat per a l’enfortiment del moviment associatiu de les persones grans, proporcionant-los una eina efectiva per recolzar les seves demandes i la necessitat de millores davant les administracions públiques: “disposareu de dades per analitzar i poder reclamar les necessitats no cobertes de les persones grans”.

Per a UDP, es tracta d’una eina de suport a la seva pròpia àrea d’actuació i incidència, així com per a la resta d’organitzacions de persones grans i ciutadania en general, que poden obtenir informació veraç sobre l’estat de les persones grans i elaborar discursos de valor per defensar els drets de les persones grans, augmentant la seva incidència política.

Eina digital al servei de la societat

Cristóbal Gómez, sociòleg i voluntari del grup de treball del Baròmetre MajorsUDP, va emfasitzar que la dispersió de la informació i la desinformació perjudiquen i interfereixen en un dret fonamental, com és accedir a la informació veraç respecte a fets de rellevància pública. Aquesta nova plataforma, segons Gómez, “és una eina que no només beneficia les persones grans, sinó tota la societat, facilitant l’accés a informació rellevant i verificada”.

El portal www.observatoriodatosmayores.org inclou, a més, un banc de dades amb totes les dades obertes localitzades durant l’execució del projecte i materials informatius en format de vídeos per ajudar a entendre les visualitzacions.

Impacte en la Xarxa de Ciutats Amigables

Així mateix, Maite Pozo Querol, coordinadora de la Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans, impulsada per l’Institut de Majors i Serveis Socials – IMSERSO, va destacar durant la seva intervenció que eines com Dades X Participació, oci i salut, “són necessàries per a la democratització de les dades i per avançar en les polítiques públiques orientades a les persones grans”.

En aquest sentit, la coordinadora de la Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans, ha afirmat que l’eina “no només servirà per millorar el diagnòstic de la Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans”, sinó que “permetrà a les administracions públiques planificar millor les seves polítiques i mesurar el seu impacte”. Un altre aspecte important que va destacar sobre l’eina és que “permet millorar les bases de dades o datasets que ja existeixen”.