Aliances per l’ús de les dades obertes en l’àmbit social, el dia del dret a saber.

Crònica Dret a saber 2024

Lourdes Muñoz. Dret a Saber
En l’acte d’inici de temporada varem compartir projectes rellevants que utilitzen les dades obertes en diferents projectes de l’àmbit social, sota el lema de “Dret d’accés a la informació per abordar els reptes socials i d’igualtat”.
La directora d’IBOD, Lourdes Muñoz, va explicar que el seu objectiu és treballar perquè cada dia hi hagi més dades obertes, i evidentment enfocades a reptes socials i d’igualtat (envelliment actiu, violència masclista, etc)

Josep Miquel Salgado . Dret a saber

Josep Miquel Salgado,  Cap del Gabinet d’Innovació Digital de l’Àrea de Bon Govern, Assistència Local i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, va afirmar que el cost més alt que pot tenir una societat en aquest tema, és tenir dades no transparents, i que per això cal aprofundir en la reutilització, transparència, accés a la informació pública, i entrar en temes d’innovació  “aplicant el sentit comú a la tecnologia per oferir serveis de qualitat” va remarcar.

Repte 50 datasets

En aquest acte es va presentar la nova acció colaborativa per promoure l’ús de dades obertes d’aquest any  Repte #50Datasets 2024: Rànquing de Datasets per a la Promoció de l’Envelliment Saludable.
Lourdes Muñoz va animar a recollir tots els datasets interessants respecte l’envelliment saludable, per 
ajudar a construir una eina digital perquè les associacions de gent gran disposin de les millors dades per defensar els seus interessos.
Envia’ns conjunts de dades útils que ajudin a dissenyar polítiques públiques i accions socials orientades a fomentar un envelliment actiu i saludable. Participa-hi!

Violència Vicària

Voleu conèixer els Projectes Data X Social presentats?

Ponent: Cintia Guerrero. Tècnica data social. Iniciativa Barcelona Open Data.
Projecte: Violència Vicària. Nou lliurable de [Dades x Violència x Dones]

Ens presenta “Violència Vicària”, dades sobre com la violència masclista impacta en menors,  una nova secció del projecte #DadesXViolenciaXdones, nova secció que recull dades des de 2020 a 2024. 

Les dades destacades les podem ordenar en tres blocs: menors impactats per violència masclista, menors orfes i menors assassinats. En les visualitzacions ho podem veure desglossat per comunitats autònomes.  Va destacar la visualització sobre la  “Relació de les persones menors víctimes de violència masclista amb l’agressor”, la majora menors , on en un 55%, l’agressor és el pare biològic.

Dunia Rosello Dret a Saber

Ponent: Dunia Roselló. Directora de comunicació, màrqueting i relacions institucionals. Cooperativa Suara
Projecte: Dades X Atenció a Gent Gran 
Dunia va destacar “Les dades obertes permeten visibilitzar realitats que quan hi posem, un valor, prenen relevancia de la forma més crua “, al presentar el projecte. Aquesta eina de dades, creada amb col.laboraci amb Iniciativa BCN Open data, posa de manifest la realitat de la dependència de les persones grans. Es vol posar de manifest la necessitat d’atenció relacionant-ho també amb la situació geogràfica de les persones grans amb necessitats com 

  • Asistencia domiciliaria i/o centres residencials
  • Atenció a les cures
  • Visibilització de l’impacte per gènere: La feminització de les cures.

Antoni Serratosa . Dret a Saber

Ponent: Antoni Serratosa. President de Natura i Salut – UDP
Projecte:  Envelliment Saludable –  Participacio Gent Gran – Natsal

Un missatge que es vol traslladar des de natura i salut és la necessitat d’empoderar-se i deixar de ser espectadors per ser protagonistes del devenir i per tant la máxima que s’utilitza és, “res per a nosaltres sense nosaltres” i un segon lema “tot allò que es pugui mesurar cal mesurar-ho, i ignorar allò que no es pot mesurar”. Igualment Antoni Serratosa, reclaca que “el que no es pot mesurar no es pot millorar” i per tant la seva organització vol dades per a poder millorar les condicions de les persones grans. 

 

Voleu coneixer mes temes que es van posar sobre la taula?

Per a Dunia Roselló la transparència de les dades obertes és clau i també la visibilització de la feina que s’està fent des de l’administració pública. És important que des de la societat comencem a parlar un llenguatge comú. Cintia Guerrero remarca la importància de les dades obertes per poder disposar de la informació tant per a les AAPP com per als ciutadans. Toni Serratosa recorda que els canvis demogràfics i l’envelliment son reptes mundials al mateix nivell que la digitalització i el canvi climàtic i que veurem quines conseqüències tindran. Caldran dades per poder fer incidència política responsable.

Lourdes Muñoz va  cloure l’acte fent notar la importància que hagin fet xarxa i treballat intensament per generar aliances, entitats del tercer sector que es dediquen a l’àmbit social i altres entitats com Iniciativa Barcelona Open Data, que es dedica als dret digitals.
Dret a Saber
No et perdis el vídeo resum: