Crònica Exploració de dades: Dades x Violència Vicària

Crònica Dades x Violència Vicària

El passat dimecres 10 de Juliol es va desenvolupar una jornada d’exploració de dades obertes en el marc del projecte Dades X Violència X Dones amb l’objectiu de cercar dades obertes per ampliar el portal de dades, a través de l’anàlisi de dades relacionades amb la violència vicària, concretament de l’impacte de la violència masclista en els menors.

El projecte “Dades x Violència x Dones” és un espai digital d’informació i divulgació promogut per l’equip DataWomen d’Iniciativa Barcelona Open Data i basat en dades objectives per a la generació de coneixement especialitzat en violències masclistes que va néixer el 2019, ofereix visualitzacions de dades i un repositori de dades obertes per facilitar l’anàlisis sobre l’impacte i els recursos públics destinats a la violència masclista, amb focus a Catalunya i el conjunt d’Espanya.

Aquesta sessió es va dur a terme a La Ciba i durant la jornada es van compartir coneixements sobre la violència vicària a través de la conceptualització de la temàtica i es van explorar diferents fonts de dades obertes relacionades amb menors víctimes de la violència masclista:

  1. Menors assassinats per violència masclista en l’àmbit de la parella (pare) 
  2. Menors que s’han quedat orfes a causa de la violència masclista en l’àmbit de la parella (pare) 
  3. Menors tutelats víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella
  4. Menors víctimes de violència de gènere 

Durant la sessió van participar 10 persones de perfils Daters i d’expertes en violència masclista i es van explorar un total d’11 DataSets relacionats amb les temàtiques seleccionades, proposant diferents hipótesis per contrastar amb les dades obertes disponibles. A través d’aquesta exploració es seleccionaran les dades més rellevants per representar gràficament i incorporar dins del portal de dades “Dades X Violència X Dones” amb l’objectiu de donar informació sobre més impactes de la violència masclista.

Agraïm a totes les persones participants la seva predisposició per a aquest treball col·laboratiu que van dur a terme partint de la vocació per la reutilització de dades i les dades obertes. Seguint aquesta línia de treball hem obert les dades analitzades durant l’explotació de dades obertes, així com les hipótesis contrastades, agrupades en aquests dos documents:

Document de conceptualització i resultats obtinguts

Arxiu de recopilació de DataSets de l’Exploració de dades (10/07/24)