El passat 7 de març vam celebrar l’Open Data Day 2023 sota el lema ”DADES OBERTES PER ABORDAR ELS REPTES DEL CANVI CLIMÀTIC”, un esdeveniment on vam comptar amb persones expertes. Va ser un plaer poder tornar a celebrar aquest acte un any més i poder veure projectes de persones especialistes en aquest àmbit. Lourdes Muñoz, Directora d’Iniciativa Barcelona Open Data; juntament amb Michael Donaldson, Comissionat d’Innovació Tecnològica, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona; van donar la benvinguda i van introduir la jornada de la nova edició de l’Open Data Day 2023. “La nostra missió, a més de divulgar l’ús de les dades obertes, és que la gent conegui altres projectes, especialment, els de les institucions públiques.”
Lourdes Muñoz, Directora d’Iniciativa Barcelona Open Data, va moderar la primera taula: Estratègia de dades per abordar els reptes del canvi climàtic. Va donar pas als primers ponents explicant la importància dels projectes des de les institucions per generar, publicar i promoure la reutilització de dades útils per abordar el canvi climàtic.
Marius Boada, Director de l’Oficina Municipal de Dades a l’Ajuntament de Barcelona, va exposar que l’Ajuntament de Barcelona ha etiquetat els datasets del portal de Barcelona amb les primeres etiquetes dels ODS. “Hi ha 28 datatsets relacionades amb ODS”.
Àngels Vidal, Subdirectora General de Dades Obertes i Col·laboració de la Generalitat de Catalunya va assenyalar: “De cada datasets intentem crear un visualització o recurs per tal que qualsevol persona pugui consultar aquestes dades. Posem l’accent al valor que es pugui donar desde fora a les Dades Obertes”.
A la segona taula rodona, el protagonisme va ser el de les persones especialistes que van presentar els seus projectes basats en la reutilització de dades obertes en relació amb el canvi climàtic.
Javier Creus, fundador de Ideas For Change, va ser l’encarregat de moderar aquesta segona taula i, per iniciar l’exposició de projectes, va introduir: “Los datos abiertos son relevantes , ya la primera cumbre de la tierra de Rio de 1992 establecía el derecho de la ciudadanía de disponer de datos para poder seguir y hacer vigilancia, el siguiente paso es aportar datos a la ciudadanía”.
La primera persona en presentar el seu projecte va ser Pilar Troncoso, experta en Transformació Digital, innovació i desenvolupament de negoci i co-founder de Nodalblock and ChainGO. El seu projecte, anomenat “La utilització de l’equació: Tecnologia Blockchain + Open Data+ iot= la millora del canvi climàtic” està basat en la confluència de diverses organitzacions com universitats, empreses de telecomunicacions o empreses de logística per poder mesurar la contaminació del tràfic naval.
El segon projecte, anomenat “DATALOG-Comunitat de dades pel bé comú” el va presentar Manuel Portela; Consultor i investigador en innovació urbana, justícia algorítimica i ètica de dades a la Universitat Pompeu Fabra. Ens va explicar el repte d’aquest nou projecte que estan impulsant que incorpora una recopilació de dades aportades per la ciutadanía.
La Directora del Centre d’Investigació Intelligent Data Science & Artificial intelligence de la UPC, Karina Gibert, ens va presentar Al4ResidualWater, un projecte que impulsa la millora de la depuració d’aigua residual amb dades i Intel·ligència Artificial. “Durant la pandèmia de la Covid19 vam poder mesurar la incidència de la pandèmia analitzant la presència del virus en aigües residuals, dades que estan a Open Data”, va afegir.
Per acabar, va prendre la paraula Saulo Jacques, el qual ens va explicar el seu projecte anomenat “LoRaTRUST”, una plataforma per verificar la fiabilitat i qualitat de les dades de sensors loT amb dades generades per participació ciutadana.
Finalment, es van exposar algunes conclusions en comú, així com algunes preguntes per part dels assistents als nostres ponents i es va donar per finalitzada aquesta jornada de l’Open Data Day 2023.
Pots veure totes les fotografies a l’àlbum OpenDataDay2023
També pots veure el vídeo resum de l’esdeveniment